wtorek, 26 października 2010

Eko-Słodycze

Podczas ostatnich rEKOnstrukcji dla uczestników warsztatów przygotowane były słodkie przekąski. Wszystkie ciasteczka zostały zakupione w Eko-Chacie (Szosa Chełmińska 141). Zdania co do poszczególnych smakołyków były podzielone, ale chyba największą popularnością cieszył się Bio Ciasteczka Owsiane z Miodem (5,60zł) - produkt rolnictwa ekologicznego, bez polepszaczy, spulchniaczy i środków konserwujących; wypiekane bez tłuszczu, z najlepszych bio składników naturalnych. Gratką dla fanów sezamków były Amarantuski Sezamowe z Melasą (7,20zł) - wytwarzane z najbardziej wartościowego zboża na świecie - amarantusa; mówi się, że zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies, a białko bardziej wartościowe niż sojowe; bez dodatku tłuszczu, cukru, jajek i mąki. 


Spróbowaliśmy również Kawę Orkiszową (13,00zł) - produkt rolnictwa ekologicznego Pro Natura Wałcz, Bio Ptysie Orkiszowe z Cukrem Trzcinowym (5,80zł)


Ciasteczka kruche waniliowe i kakaowe - słodzone fruktozą (6,00zł), Organiczną Gorzką Czekoladę z Nadzieniem z Czarnej Porzeczki (10,60zł), Otrębusie z orzechami - z wysoką zawartością błonnika; jak zapewnia producent swoją oryginalność zawdzięczają wyjątkowej recepturze opartej na wysokiej zawartości otrąbi dodatku jogurtu; te najbogatsze w błonnik ciastka na polskim rynku zawierają prawie cztery razy więcej błonnika niż chleb graham. 


Kanapki podawane były z konfiturą z płatków róży (Polska Róża - jak zapewnia producent, płatki róży pochodzą z własnej plantacji; oczywiście bez konserwantów) oraz z konfiturą bananową (12,60zł) - również produkt ekologiczny, tym razem pochodzenia francuskiego).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz