sobota, 9 października 2010

Bób i szpinak dla modnych i etycznych


Na poniedziałkowych warsztatach dotyczących projektu Modnie+Etycznie nie mogło zabraknąć przekąsek. Przygotowaliśmy dwie pasty kanapkowe, które cieszyły się wielkim powodzeniem - ze szpinaku oraz z bobu. Poniżej podajemy, jak można je przygotować.

1. Pasta szpinakowa
składniki:
szpinak
twaróg 
oliwa
czosnek
przyprawy (sól, pieprz, kolendra)

Do przygotowania pasty użyliśmy świeżego szpinaku, jednak nie ma zbyt wielkiego znaczenia, czy skorzysta się z takiego, czy też z mrożonego. 
Szpinak należy zmieszać z twarogiem w proporcjach mniej więcej 2:1. Czosnku nie powinno się dodawać więcej niż jeden-dwa ząbki, żeby nie zdominował smaku pasty. Z oliwą również należy postępować dosyć delikatnie - może się okazać, że ilość, która początkowo wydawała się idealna, po "przegryzieniu się" pasty może okazać się przytłaczająca.


2. Pasta z bobu
składniki:
bób
oliwa
czosnek
sól, pieprz


Ta pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak ze względu na bób jest jednak dość pracochłonna. Bób należy ugotować i obrać, następnie potraktować blenderem. Czosnek według uznania, można sobie z nim pofolgować bardziej niż w przypadku poprzedniej pasty, po dodaniu oliwy i przypraw - gotowe! 
Jak widać na zdjęciu w nagłówku, kanapki z tą pastą podawaliśmy posypane ziarnami słonecznika, co komponowało się idealnie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz