środa, 24 listopada 2010

Wegańskie rekonstrukcje. Czyli nie samą pracą człowiek żyje, czasem dobrze też coś zjeść.

Ponieważ warsztaty miały również na celu przybliżenie eko-kuchni, na sobotnim spotkaniu pojawiły się wegańskie potrawy: Ciasto kokosowo-cytrynowe  i 2 pasty kanapkowe: 

WŁOSKA PASTA KANAPKOWA



Skład:
Szklanka ciecierzycy
Szklanka ricotty*
Czarne oliwki
Papryka świeża lub konserwowa
Sól, pieprz, oregano, bazylia
Czosnek

Ciecierzycę miksujemy z ricottą. Następnie dodajemy posiekane oliwki i paprykę oraz czosnek i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotowe!


(przepis z książki „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło)

*ja zrobiłam WEGAŃSKĄ RICOTTĘ (yes, we can!)
Skład:
Kostka tofu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Oregano, sól

Zmiksować wszystko i wykorzystać od razu!

(przepis z książki „Wegańska bogini w kuchni” Kim Barnouin i Rory Freedman)

Podobno wszystkim bardzo smakowało, więc zachęcona niespodziewanym sukcesem, mam zamiar również na kolejne warsztaty coś przygotować. Strzeżcie się! ;)

Majka

P.S. Jak nie wiesz co to weganizm i z czym się to je, to kliknij tu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz