piątek, 17 grudnia 2010

Przepisy kulinarne na wegańskie smakołyki.

CIASTO CZEKOLADOWO-WIŚNIOWE

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka sojowego
3 łyżki dżemu z wiśni
5 łyżek gorzkiego kakao
1 rozgnieciony banan
10 -20 dag umytych wiśni ( jak się komuś chce, może drylować - ale niewydrylowane lepiej wyglądają w przekroju ciasta)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko porządnie zmieszać, wsypać wiśnie. Piec w keksówce około 60 minut.

PASTA SŁONECZNIKOWO-SEMIENOWA 

3 części słonecznika
1 część siemienia lnianego
Olej neutralny w smaku (np. z pestek winogron) lub woda
Majeranek, bazylia, sól

Zmielić nasiona w młynku do kawy, dodać przyprawy i oleju/wody w zależności od tego jaką chcemy konsystencję (można dodać dużo płynu i zrobic sos sałatkowy).
P.S. Pasta ma świetny stosunek kwasów omag 3 do omage 6.
(przepis Ani D. z forum wegedzieciak.pl)


Zachęcamy do próbowanie, eksperymentowania, komentowania... ;)
Ogłaszamy konkurs na najlepszy wegański przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz