niedziela, 16 stycznia 2011

Menu

A oto notatka, na którą wszyscy uczestnicy pokazu w CSW czekaj... czyli przepisy na potrawy, których mogliśmy podczas tego spotkania spróbować. Potrawy są wegański i przygotowali je: Agnieszka, Majka i Xawier z Grupy KOZEE


MUS CYTRYNOWY 

bita śmietana sojowa,
4 cytryny,
cukier,
 
Zetrzeć skórę z 2 cytryn. Zmiksować śmietankę z cukrem i startą skórką (razem z sokiem) z 4 cytryn.

ALIOLI

100 ml mleka sojowego,
250 ml oliwy z oliwek,
sól,
czosnek,
kurkuma (opcjonalnie)

Wlać mleko, dolać trochę oliwy i sól. Miksować dolewając po odrobinie oliwy. Miksować należy bardzo powoli, zaczynając od dołu i dopiero, kiedy zobaczymy, ze sos gęstnieje, miksować dalej, delikatnie unosząc mikser do góry (inaczej sos może się zważyć). Kiedy sos zgęstnieje, dodać czosnek i kurkumę oraz zmiksować wszystko razem.

KOTLETY Z SOCZEWICY

soczewica,
kasza jęczmienna,
mąka,
cebula smażona,
sól

Ugotować soczewicę i kaszę (osobno). Soczewicę zmielić, połączyć z kaszą, cebulą, mąką, solą i ewentualnie innymi przyprawami. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć.

HUMMUS
 
3 cytryny,
4-6 ząbków czosnku,
ugotowana ciecierzyca,
łyżeczka soli,
oliwa z oliwek

Dokładnie wycisnąć sok z cytryn, zmiksować go z czosnkiem i solą. Do tego dodajemy ugotowaną ciecierzycę i łyżką mieszamy aby wszędzie był cytrynowo-czosnkowy sok. Następnie całość dokładnie miksujemy, do tego dodajemy tahini i dokładnie mieszamy. Przekładamy do zamykanego pojemnika i z góry smarujemy oliwą z oliwek, żeby nie wysychał. Humus najlepiej smakuje następnego dnia.

SZARLOTKA I
(na okrągłą blachę ok. 25 cm średnicy)

350 g mąki graham lub orkiszowej lub z płaskurki,
125-150 g syropu daktylowego lub jęczmiennego,
150 g tłuszczu kokosowego,
1 czubata łyżeczka sody,
1 kg jabłek,
1 łyżeczka cynamonu,
rodzynki,
ewentualnie orzechy

Wymieszać mąkę z syropem, połową rozpuszczonego tłuszczu kokosowego oraz sodą. Masa powinna być dosyć sypka- jeśli widzimy, że robi się zbyt klejąca dodajemy mniej niż połowę tłuszczu. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Wysmarować blaszkę tłuszczem i wysypać pierwszą warstwę mieszanki mącznej, przełożyć jabłkami, posypać znów mąką, przełożyć jabłkami i posypać mąka (3 warstwy mieszanki mącznej i 2 warstwy jabłkowe). Po całej powierzchni wierzchniej warstwy rozprowadzić pozostały tłuszcz, może być rozpuszczony (wówczas rozprowadzamy łyżeczką) lub, jeśli się uda, w postaci stałej. Jest to tzw. szarlotka sypana , przepis jest bardzo prosty.

SZARLOTKA  II
(na okrągłą blachę ok. 25 cm średnicy)

350 g mąki graham lub orkiszowej lub z płaskurki,
125-150 g syropu daktylowego lub jęczmiennego,
150 g tłuszczu kokosowego,
1 czubata łyżeczka sody,
1 kg jabłek,
pół laski wanilii,
rodzynki,
ewentualnie orzechy,

Roztopić tłuszcz kokosowy. Wymieszać tłuszcz, syrop, mąkę i sodę razem. Wyrobić ciasto, podzielić je na dwie części. Wysmarować blaszkę tłuszczem i wylepić pierwszą warstwę. Obrać i zetrzeć jabłka, lub pokroić, wymieszać z wanilią, orzechami i rodzynkami, ewentualnie dosłodzić. Wyłożyć je na ciasto i przykryć warstwą z drugiej części ciasta (ja zazwyczaj rwę małe kawałki ciasta, spłaszczam je ręką i kleję wierzch).

Te dwie szarlotki smakują super ze zblenderowanymi malinami (mogą być mrożone)  lub truskawkami, które można dosłodzić słodem.

SERNIK

0.5 kg tofu (2 kostki),
3/4 torebki budyniu waniliowego,
1 szkl. cukru,
1 torebka cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 cytryny,
garść rodzynek,
puszka ananasa
 
Spód / Kruszonka:
2 szkl. białej mąki,
5 czubatych łyżek cukru,
1/2 szkl. oleju słonecznikowego,
1 torebka cukru waniliowego,
Przygotowanie:  30-60 min.
Cytryny sparz wrzątkiem, na tarce obetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Rodzynki umyj dokładnie, połowę brzoskwiń pokrój w drobną kostkę.

Tofu zmiel w maszynce do mielenia 2 razy. Dodaj budyń, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i pokrojone ananasy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę przesiej przez sito do miski, wymieszaj dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Dolej oleju i wetrzyj go w mąkę, najlepiej ręką, tak żeby mąka nabrała konsystencji wilgotnego piasku. Wtedy dodaj 4 łyżki syropu z ananasa i jeszcze raz wszystko dokładnie rozetrzyj ręką.

Otrzymaną w ten sposób kruszonkę podziel na dwie równe części. Jedną połową wysyp równomiernie dno blachy do pieczenia. Wyłóż na nią masę z tofu i posyp resztą kruszonki.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw sernik na 50-60 minut. Na upieczonym serniku kruszonka powinna być złotego koloru.


Smacznego!


Jeszcze raz dziękujemy Grupie KOZEE za przygotowane potrawy i udostępnienie przepisów. Koniecznie wypróbujcie - są znakomite! Zapraszamy również do śledzenia bloga http://komiteto.blogspot.com/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz